• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Єдиний в Україні: у Харкові відкрили інклюзивний коворкінг (відео)

Общество   
Єдиний в Україні: у Харкові відкрили інклюзивний коворкінг (відео)

У міському центрі зайнятості облаштували офіс для людей з інвалідністю. Окрім пошуку роботи, відвідувачі зможуть отримувати індивідуальні консультації, працювати з комп’ютерною та оргтехнікою. 

Професійний шеф-кухар проводить майстер-клас для дітей, серед яких —  учасники з вадами зору. Юні кулінари готують пісочне печиво: від замісу тіста до випікання. Шеф-кухар каже, що страву обирали, враховуючи особливості дітей. Учасники роблять печиво різних форм, прикрашають його горіхами, ягодами, родзинками. Тобто, завдяки тактильним відчуттям і моториці рук.

Кулінарний захід проводять в міському центрі зайнятості, в новоствореному інклюзивному приміщенні.

Тарас Кліпін, шеф-кухар кулінарної студії
 Мы сначала детально обсудили, что мы будем добавлять, в какой последовательности и почему именно эти ингредиенты. И только потом они начали самостоятельно манипулировать всем, что есть на столе. 

Кирило Козуб, учасник кулінарного майстер-класу
Это тесто, я его раскатываю сейчас. — А дальше что будет, формочки, я вижу, лежат? — Да, дальше буду с формочкой этой работать.  Мне понравилась эта штуковина, как это готовить, это все делать. 

У приміщенні змінено дизайн — колони пофарбовані в яскравий колір, для того, щоб люди з порушеннями зору могли уникати бар’єрів. На підлозі встановлена спеціальна тактильна навігація. Крім групових заходів, відвідувачі можуть отримати консультації, працювати за комп’ютером та з оргтехнікою. Для осіб з вадами зору та слуху встановлено дисплей Брайля.

Комп’ютери та смартфони зі спеціальними програмами люди з вадами зору або слуху використовують для пошуку роботи. Зокрема, для складання резюме.

Проект «Доступна зайнятість» реалізували за півроку. Він переміг у конкурсі від Програми розвитку ООН. Харківський центр зайнятості — єдиний із 600 подібних установ в Україні подав заявку на участь. Переможця обрали з-поміж 83 проектів.

 Олена Іванова, координаторка проектів з питань реформ в соціальному секторі «Програма розвитку ООН»
Проект спрямований на те, щоб створити умови доступності і зручності для всіх людей, в тому числі для людей з інвалідністю. Бо через роботу та працю людина інтегрується в суспільстві, а також може займатися гідною працею та отримувати собі дохід

На реалізацію проекту ООН виділив майже 112,4 тисяч гривень. Внесок центру зайнятості склав 62,5 тисячі.

 Володимир Міненко, директор Харківського обласного центру зайнятості
 Показати, що звичайні люди і люди з інвалідністю мають єдині можливості, для того щоб користуватися послугами центру зайнятості.  Також проходить майстер-клас тут, де приймають участь і особи з інвалідністю, і звичайні люди.

На обліку в установі з початку року перебувають  більше 933  людей з інвалідністю. Проект планують запровадити у всіх центрах зайнятості України.

Автор: Ольга Куріленко
Популярно

Вы читали новость: «Єдиний в Україні: у Харкові відкрили інклюзивний коворкінг (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 26 октября 2018 в 12:27;
  • Корреспондент Ольга Куріленко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Унікальна можливість для людей з інвалідністю в одному місці отримати кваліфіковані консультації, прослухати тренінги та семінари, розширити коло соціальних зв’язків, провести переговори".