• Чт 25.04.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.59
  • EUR 42.26

Побудував університет імені Каразіна: у Харкові відкрилась експозиція, присвячена відомому архітектору (відео)

Культура   
Побудував університет імені Каразіна: у Харкові відкрилась експозиція, присвячена відомому архітектору (відео)

До Дня міста в Харкові відкрилась виставка, присвячена архітектору Євгену Васильєву. Він побудував дворянське зібрання, університет Каразіна та багато інших споруд. 

Історик Андрій Парамонов більше 30 років займається вивченням архівних документів, пов’язаних з Харковом. Цікавиться і відомими земляками. Один з них — архітектор Євген Васильєв. Саме він створював вигляд міста у 19 столітті. До дня народження Харкова у «Вітальні на Дворянській» на вулиці Чигирина йому присвятили виставку у межах проекту «Великі земляки».

 Андрій Паромонов, директор приватного музею міської садиби
Эта выставка уникальна, потому что впервые в Харькове идет речь об этом периоде сложном, необычном. О другом мире, когда иллюстраций еще очень мало и поэтому здесь очень много представлено работ художников, фотографов, которые снимали современный вид зданий, архивные документы, история рода Евгения Васильева.

Парамонов каже: до Харкова Васильєв приїхав з Петербурга на початку 19 століття. Після заснування Каразинського університету його перевели до вишу на посаду архітектора. Один з найяскравіших його проектів — Олександрівська дзвіниця Успенського собору.

 Андрій Паромонов, директор приватного музею міської садиби
Он проектировал и строил все здания университетские, а поскольку он был учеником Кваренги и Порто, то строил много жилых домов, его приглашали строить и загородные усадьбы, и храмы, и так далее. Его зданий, на самом деле, очень много, не все мы еще знаем, не все сохранились. 

Організатори виставки розповідають: зробили все для того, щоб глядачі могли повністю зануритись у ту епоху.

 Людмила Рубаненко, співзасновниця творчого клубу «Вітальня на Дворянській»
Нас поддержали центральная научная библиотека и библиотека университета Каразина. Они предоставили целый ряд документальных материалов. И Харьковский художественный музей. Здесь сегодня девять работ на которых запечатлены здания архитектора Васильева в разные периоды, когда работали эти художники. 

Спеціально для виставки художник Віктор Ковтун намалював кілька робіт з втраченими або перебудованими спорудами Васильєва.

 Віктор Ковтун, народний художник України
 Работа «Весенний дощ», там сейчас есть сейчас не один, а два этажа, которые достроены. И здание просто в плачевном состоянии, оно просто рушится. И вот темная, черная церковь ее практически уже нет. 

Виставка «Великі земляки — Євген Олексійович Васильєв» триватиме до 20 вересня.

Автор: Олена Верекомська
Популярно

Вы читали новость: «Побудував університет імені Каразіна: у Харкові відкрилась експозиція, присвячена відомому архітектору (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 22 августа 2019 в 16:01;
  • Корреспондент Олена Верекомська в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "До Дня міста в Харкові відкрилась виставка, присвячена архітектору Євгену Васильєву. Він побудував дворянське зібрання, університет Каразіна та багато інших споруд".