• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +11°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Чи реально навчатися у школі без щеплень? (відео)

Общество   
Чи реально навчатися у школі без щеплень? (відео)

В Україні другий рік поспіль спостерігається спалах кору.

Захворіли 115 тисяч людей, 38 з них — померли від ускладнень. З початком нового навчального року запеклі дискусії точаться навколо питання вакцинації дітлахів. У МОЗ запевняють: без щеплення не обійтися.

Уляна Супрун, колишня очільниця Мінздоров’я України
 Стаття 15 закону України про захист населення від інфекційних хвороб каже, що дітям, які не отримали щеплення, за національним календарем відвідувати заклади освіти не дозволяється. Це також було підтверджено Верховним Судом України.

Про це казали і у міністерстві освіти.

 Лілія Гриневич, колишня очільниця Міносвіти України
Якщо це світоглядна позиція батьків і вони відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати інший, альтернативний спосіб здобуття навчання, наприклад дистанційне або індивідуальне.

На практиці ж без щеплень потрапити за шкільну парту цілком реально. У департаменті освіти Харківської міськраді пояснюють: проводять лише роз’яснювальну роботу з батьками невакцинованих дітей, а відстороняти малечу від навчання ніхто не має права.

Ольга Деменко, директорка департаменту освіти Харківської міськради
Де механізм відсторонення від занять дітей, які не щеплені? Такого механізму немає. Одна справа міністр охорони здоров’я заявила відстороняти. Як це відстороняти, як директор школи може порушувати закон про освіту, де чітко прописано, що кожна дитина повинна навчатися?

Погоджуються із такою думкою і у облдержадміністрації. Там кажуть: єдиний документ, за яким за яким школа повинна чи не повинна прийняти дитину на навчання, – це медична довідка.

Анатолій Бабічев, директор департаменту науки і освіти ХОДА
 Якщо лікар видав медичну довідку за місцем проживання, в поліклініці – то школа зобов’язана прийняти. В цьому випадку лікар, який підписує довідку – він бере на себе відповідальність чи були у дитини щеплення, чи не були. 

У харківській школі №5 розповідають: у доволі непростій ситуації доводиться відшукувати, свого роду, компроміс.

 Тамара Горяйстова, шкільна лікарка
Детки, которые не прививаются – отказники, есть у нас отказники все равно мы их принимаем в школу. Мы проводим разъяснительные работы с родителями об опасности инфекционных заболеваний, которые в настоящее время существуют в городе. Не только в городе, но и в Украине.

Проте такі діти, згідно закону, повинні мати медичний відвід – це спеціальний документ, в якому роз’яснюється причина відсутності тих чи інших щеплень.

 Вікторія Глущенко, шкільна медична сестра
 У всех не привитых детей есть такие медицинские отводы. Мы контролируем с доктором сроки окончания этих медицинских отводов, направляем по окончанию срока медицинского отвода и работаем с родителями. 

За необхідних умов медичні відведення від вакцинації можуть подовжити, додають лікарі. Наразі у Харкові всі школярі із щепленнями та без зайняли свої місця у класах.

Автор: Світлана Єченіна
Популярно

Вы читали новость: «Чи реально навчатися у школі без щеплень? (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 4 сентября 2019 в 16:01;
  • Корреспондент Світлана Єченіна в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "В Україні другий рік поспіль спостерігається спалах кору".