• Вт 19.03.2024
  • Харьков  +9°С
  • USD 38.97
  • EUR 42.45

У Харкові пройшов день пам’яті видатного журналіста Георгія Гонгадзе (відео)

Культура   
У Харкові пройшов день пам’яті видатного журналіста Георгія Гонгадзе (відео)

17 вересня харків’яни вшанували пам’ять українського журналіста, засновника газети  «Українська правда» Георгія Гонгадзе , вбитого у цей  день 19 років тому.

Український журналіст із грузинським корінням Георгій Гонгадзе сімнадцятого квітня двотисячного року заснував інтернет-видання «Українська правда». У ньому він висвітлював політичні проблеми, зокрема публікував критичні матеріали про Леоніда Кучму та його оточення. А рівно через шість місяців в Таращанському лісі знайшли обезголовлене тіло чоловіка. Версії зникнення Гонгадзе асоціювали виключно з його журналістською діяльністю.

Вже понад десять років поспіль шістнадцятого вересня в Харкові вшановують пам’ять Георгія Гонгадзе. Один з учасників заходу Юрій Хомайко вважає: хоча кримінальну справу закрили два роки тому, винуватці в смерті журналіста досі на свободі.

Юрій Хомайко, учасник акції
Ми нагадуємо владі, що ми не забуваємо. Вони може думають, що справа десь покриється пилом часу, а ми доказуємо, що скільки б років не пройшло, але ми все одно будемо вимагати, щоб вони найшли винуватців. І, бажано, їх покарали.

До мура навколо намета «Все для перемоги» учасники акції чіпляють малюнки. На них люди зображують те, що асоціюється в них зі свободою слова.

Оленка Дєсюшка, активістка
Я вивчила Петріківський розпис і, власне, на ньому я і будую подальшу свою роботу. Основні два кольори це-червоний і жовтий, потім додається синій. Чорного буде дуже мало. Я його дам тільки тоді, коли без нього не можна ніяк буде обійтися.

Організатор акції Володимир Чистілін каже: такі заходи, перш за все, важливі для журналістів. На його думку, за свободу слова важливо продовжувати боротися.

Володимир Чистілін, організатор акції
Ми повинні боротися за свої права, це дуже важливо. І хоча б раз на рік згадувати, бо журналістів у Харкові б’ють, і операторів б’ють. І в цьому році вже загинув журналіст в Україні. Ми маємо й в Харкові загиблого журналіста, Василя Кліментьєва. Ми маємо резонансні справи й Шеремета і Гії Гонгадзе. І сьогоднішня акція називається «18+», тобто вже більше 18 років суспільство не має відповіді, хто є замовником. 

За словами Володимира Чистіліна, за роки української незалежності загинули понад сімдесят журналістів. Найрезонанснішим стало вбивство саме Георгія Гонгадзе.

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Вы читали новость: «У Харкові пройшов день пам’яті видатного журналіста Георгія Гонгадзе (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 17 сентября 2019 в 17:30;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "17 вересня харків’яни вшанували пам’ять українського журналіста, засновника газети  «Українська правда» Георгія Гонгадзе, вбитого у цей  день 19 років тому.".