• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +8°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

«Життя — як подвиг»: фільм про загиблого під час теракту євромайданівця показали у Харкові (відео)

Культура   
«Життя — як подвиг»: фільм про загиблого під час теракту євромайданівця показали у Харкові (відео)

У Харкові презентували фільм пам’яті євромайданівця Ігора Толмачова. 

Василиса Степаненко, кореспондентка

У цій аудиторії фізико-технічного факультету Каразінського університету навчався євромайданівець Ігор Толмачов. Саме тут вперше покажуть фільм у пам’ять про активіста. Чоловік трагічно загинув під час теракту біля палацу спорту в 2015 році.

Ігор Толмачов народився в російському місті Мінеральні Води, але все життя вважав рідною саме Україну, згадують близькі чоловіка. Він переїхав до Харкова навчатися в університеті. Захоплювався альпінізмом та освоїв професію гірничого рятувальника. Під час землетрусу в Вірменії у 1988 році Ігор зібрав своїх друзів та вони долучилися до оперативно-рятувальної служби Харкова.

У 1990 році на весіллі друзів Ігор познайомився із майбутньою дружиною Мариною, потім у них народилася донька. Ось на цих кадрах він танцює вальс на її випускному. У фільмі «Життя — як подвиг» у пам’ять про Ігора Толмачова зібрали спогади його рідних та друзів. Вони згадують, що чоловік рятував людей, допомагав вирішувати проблеми та проявляв лідерство в важких ситуаціях.

Борис Редін, координатор намету «Все для перемоги»

Ігор Толмачов одразу включився і був одним з перших, хто ставив намет. І був тим хто налаштував чергування на наметі.

Толмачов мав активну громадську позицію, був одним з координаторів Євроймайдану та волонтерського руху в Харкові, адже не міг залишатися осторонь, згадує в фільмі дружина активіста.

Марина Толмачова, дружина Ігора Толмачова

«Ты понимаешь, это как на войне. Я могу уйти и не вернуться». Он это понимал как битву и говорил: «Как это не печально, но всё будет решаться в Харькове».

Подивитися фільм прийшли рідні та знайомі євромайданівця. Авторка ідеї стрічки Ярина Чаговець розповідає: йшли пліч о пліч разом із Ігорем до останнього його дня.

Ярина Чаговець, авторка ідеї фільму

Саме на цьому місці ми з Ігорем бачилися в останній раз. Ми попросили пробачення один у одного, бо тоді була Прощальна неділя. Ігор побіг шукувати колону. Ми с дівчатами лишилися прибирати ,а через 10 хвилин стався вибух.

Дружина Толмачова Марина при перегляді цього моменту не може стримати емоції.

Марина Толмачова, дружина Ігора Толмачова

Фільм тяжкий для мене, бо там події 22 лютого. Їх завжди коли згадуєш — дуже тяжко.

 

Леонід Оніщенко, друг Ігора Толмачова

Він опинився в секторі, який накрили уламки, впав. Тоді я вже поставив прапор. Я знов пережив ті події й не тільки. Як ви зрозуміли, ми були знайомі зі студентських років. Порознь, але біля цієї доски стояли, у цій аудиторії.

Ярина Чаговець зазначає: фільм у рамках проєкту громадської організації «Арт оборона» отримав фінансування від департаменту соцзахисту облдержадміністрації.

Ярина Чаговець, авторка ідеї фільму

Цей марш від пам’ятника Шевченка до намету з портретом Ігоря в останній путь. Мабуть, найвідповідальніше, що взагалі було в моему житті. Неможливо повернути людину. Це найгірше, що є в житті, що неможливо повернути людину, яка дуже потрібна, а тим паче дуже потрібна нам зараз.

Незабаром фільм буде у вільному доступі на YouTube.

Автор: Василиса Степаненко
Популярно

Вы читали новость: ««Життя — як подвиг»: фільм про загиблого під час теракту євромайданівця показали у Харкові (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 27 ноября 2020 в 19:31;
  • Корреспондент Василиса Степаненко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У Харкові презентували фільм пам’яті євромайданівця Ігора Толмачова".