• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

У Харкові оглядають пошкоджені будинки: які багатоповерхівки ремонтуватимуть першочергово? (відео)

Общество   
У Харкові оглядають пошкоджені будинки: які багатоповерхівки ремонтуватимуть першочергово? (відео)

Експерти вже оглянули близько півтисячі споруд у Харкові, які були пошкоджені внаслідок ворожих обстрілів. Попереду – ще близько 1300 першочергових об’єктів.

Як вирішують, що потрібно екстрено відбудовувати та готувати до зими, — в сюжеті МГ «Об’єктив”.

Ми знаходимося біля одного з житлових будинків у Харкові. Неозброєним оком видно, що дім дійсно постраждав внаслідок обстрілу. Чи підлягає він відновленню та чи отримають місцеві мешканці опалення взимку — все це буде вирішувати спеціальна комісія.

Кількість постраждалих та зруйнованих будинків у Харкові рахується в тисячах. Частина з них — пустує, оскільки люди не мають можливості там проживати. Аби почати ремонтувати такі споруди й зібрали комісію, яка обстежує ці об’єкти. До її складу входять декілька спеціалістів, котрі мають список постраждалих будинків. Вони обстежують його ззовні та зсередини, аби вияснити ступінь пошкодження.

Евгений, выйти на второй этаж, посмотреть само здание, зафиксировать. Светлана Сергеевна, выполнить замер бетона по панелям. По сгоревшей части дома, чтобы не было повреждений защитного слоя бетона.

Ступінь пошкодження будівель поділяють на три категорії, відштовхуючись від яких, і визначать, якого типу ремонту потребує дім.

Дивіться також у сюжеті МГ «Об’єктив»: Провели годину під завалами: харків’яни вижили після влучання «Іскандера» (відео)

Андрій Березін, заступник директора КП «Жилкомсервіс»

Первая категория — это дома до 20% повреждения. Это выполняются работы в виде текущего ремонта. От 21% до 40% — эти дома уже специалистами определяются или текущий ремонт или капитальный ремонт. Вторая категория — это уже от 40% до 60%. И третья категория — это дома, которые являются аварийными.

Капітальний ремонт фінансується Києвом, якщо йдеться про поточний ремонт — надає кошти Харківська міськрада, додає експерт. У першу чергу обстежують будинки, які мають найменші пошкодження, адже саме такі споруди можна швидше й дешевше відремонтувати, щоб заселити туди людей.

Андрій Колчанов, експерт обстеження будівель та споруд ХОВА

Делается несколько контрольных замеров для определения среднего значения плотности бетона. Сама прочность соответствует нормативной для данного типа панелей. Прибор определения прочности бетона не разрушающим методом. Методом отскока шарика от поверхности.

Цей дім обстріляли кілька місяців тому. У цей момент місцевий мешканець Сергій Григорович перебував у власній квартирі.

Сергій Григорович, місцевий мешканець

Жінка лежить, а я: надо то кушать, то то, то сюда. А потом слышим — дом как задрожал. Она говорит: что такое? Я говорю: та я не знаю. Выглядываю в окно — дым идет. И вот это мы узнали, что оно горит.

Експерти встановили, що цей будинок відноситься до другої категорії руйнації — тут пошкоджені несучі конструкції. Але готувати його до зими таки будуть — не повністю, а частково.

Андрій Колчанов, експерт обстеження будівель та споруд ХОВА

В те подъезды, которые у нас целые и нет повреждений и прилетов, мы их запускаем в работу отопление, все инженерные сети. А подъезд, который находится за моей спиной, он будет перекрыт и будет выполнен капитальный ремонт данного здания — частично, локально. То есть, весь дом мы не перекрываем.

Експерти оглянули близько півтисячі будинків. До цього списку ввійшли як житлові, так і адміністративні споруди, серед яких дитсадки та школи.

Здесь был пожар и видно прилет на второй этаж, это восьмая квартира.

У частині з будівель вже проводять ремонт, зокрема, замінюють вікна, кажуть у «Жилкомсервісі». У першу чергу фахівці зобов’язані оглянути близько 1300 об’єктів, аби вирішити, який відсоток із них можливо підготувати до опалювального періоду.

Автор: Артем Листопад, Павло Велицький
Популярно

Вы читали новость: «У Харкові оглядають пошкоджені будинки: які багатоповерхівки ремонтуватимуть першочергово? (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 29 июня 2022 в 17:19;
  • Корреспондент Артем Листопад, Павло Велицький в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Експерти вже оглянули близько півтисячі споруд у Харкові, які були пошкоджені внаслідок ворожих обстрілів. Попереду – ще близько 1300 першочергових об’єктів".