• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +14°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Чи пов’язана велика сума реставрації пам’ятника Харку з радіацією (відео)

Общество   
Чи пов’язана велика сума реставрації пам’ятника Харку з радіацією (відео)

Пам’ятник засновникам Харкова подарувала Москва на честь 350-річчя міста. Створив його скульптор Зураб Церетелі. Бронзова кінна статуя була відлита за рахунок бюджету столиці РФ. Монтували пам’ятник також російські фахівці.

Вперше про нібито небезпечність пам’ятника заговорили на початку літа. У соцмережах з’явилося відео, на якому харків’янин заміряє радіаційний фон біля постаменту. Дозиметр показує 180 мікрорентген.

Незабаром навколо пам’ятника з’явився паркан, а ще через місяць на порталі ProZorro оголосили тендер щодо реконструкції. На оновлення монумента і прилеглої територій планують витратити більше 3 мільйонів гривень. Чи пов’язано все це з нібито небезпечністю споруди — будівельники не знають.

Іван, будівельник
— Ви знали, що тут такі проблеми?
— Нет. 
— А чого реконструкція проводиться?
— Плиты от бетона отходить начали. Ну и по сроком, уже 15 лет прошло.

Юлія Бойко, кореспондентка
Аби дізнатися чи дійсно небезпечно знаходитися біля пам’ятника засновникам міста, ми попрямували до обласного лабораторного центру. Напишемо офіційну заяву для того, щоб фахівці виміряли радіаційний фон біля постаменту. 

За кілька днів разом із фахівцями виїжджаємо на місце. Вони роблять перші заміри — на прилеглій території.

Експерт з радіації Володимир Кажанов робить власні заміри — безпосередньо біля постаменту. Максимальний показник — 60 мікрорентген. Це вдвічі вище за норму.

Володимир Кажанов, експерт у питаннях радіації
Использование здесь гранита такого, возможно, и подразумевало такой фон. Потому что это известный факт, что очень много гранита, который мы добываем из недр земли, он слабо или сильно радиоактивен.

За результатами перевірки лабораторного центру, пам’ятник загрози не несе.

Юлія Бойко, кореспондентка
У 5 метрах від пам’ятника — безпечно. Тут фіксується лише 3 мікрорентгени на годину. Однак, знаходження безпосередньо біля постаменту несе загрозу для здоров’я. Якщо сидіти ось на цих сходах годину на день, за півроку можна опромінитися на майже 11 тисяч мікрорентгенів.

Лікарі кажуть: головною небезпекою радіації є те, що люди не можуть її побачити або відчути.

Дмитро Хорошун, терапевт Обласного диспансеру радіаційного захисту населення
Початково так звана «перша-променева реакція», вона може латентно протікати в людей. Тобто, вони можуть її не відчувати, але при цьому можуть бути зміни. Радіаційний вплив в першу чергу впливає на клітини, що розмножуються.

Автор: Юлія Бойко
Популярно

Вы читали новость: «Чи пов’язана велика сума реставрації пам’ятника Харку з радіацією (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 24 сентября 2019 в 16:38;
  • Корреспондент Юлія Бойко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Пам’ятник засновникам Харкова подарувала Москва на честь 350-річчя міста. Створив його скульптор Зураб Церетелі. Бронзова кінна статуя була відлита за рахунок бюджету столиці РФ. Монтували пам’ятник також російські фахівці.".