• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +11°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

«АТО та ООС — то був курорт. А зараз справді йде війна» – репортаж з передової на Харківщині (відео)

Общество   
«АТО та ООС — то був курорт. А зараз справді йде війна» – репортаж з передової на Харківщині (відео)

Професійні військові, контрактники, які прийшли до лав ЗСУ лише за рік до повномасштабного вторгнення, й ті, хто пішов боронити Україну після 24 лютого. Як воюють та про що мріють Захисники України в окопах під Ізюмом – у сюжеті МГ «Об’єктив”.

Ось у таких окопах проживають українські захисники на підступах до Ізюму — бійці тримають оборону, стримуючи ворожі танки і піхоту.

Ігор, військовослужбовець ЗСУ

Це NLAW, так. Британсько-шведська розробка. Він також довів свою ефективність у боротьбі з російськими танками, так як саме таким видом озброєння ми знищили один з ворожих танків. Що я можу сказати? Доволі ефективна штука. Побільше б такого озброєння, то ми б, може, швидке впорались з цією навалою.

На передовій хлопці не втрачають почуття гумору. Це простежується і в їхніх позивних. Ось боєць з позивним «Фіксик» показує бліндаж, у якому він проживає разом із «Покемоном».

«Фіксик», військовослужбовець ЗСУ

В основному окопи подвійні йдуть, по дві людини. Тут я живу і «Покемон» наш. Тут чай, каву робимо, таке. У принципі, все, що необхідно — є. Якщо одинарний окоп — то під себе викопав на ширину й довжину каремата. Потім колоди, плівку кинув і землею присипав. Немає як облаштовуватись, тому що можна і завтра, й післязавтра піти вперед.

«Фіксик» родом із Каховки, що в Херсонській області. Він пішов воювати у 2015 році, з того часу й знаходиться в лавах ЗСУ. За час своєї військової кар’єри боєць побував на багатьох напрямках. Боровся з окупантами, зокрема, під Авдіївкою, Жолобком, біля Гранітного, Новотошківського та Старогнатівки. Потім із Донбасу бійця відправили на захист Харківської області.

«Фіксик», військовослужбовець ЗСУ

У порівнянні з АТО та ООС — то був курорт. А зараз справді йде війна. Є й авіація, і ствольна артилерія, і фосфор — усе є. Там цього не було, там танчик якщо виїде — вистрелить, то добре. А переважно були міномети в зоні АТО/ООС.

На цій само позиції знаходиться й Антон, якого повномасштабна війна застала рівно через рік, як він пішов служити в армію. Вдома на чоловіка чекають дружина та батьки із сестрою. Крайнього разу військовий бачився з ними в госпіталі — у травні, коли отримав поранення.

Дивіться також у сюжеті МГ «Об’єктив»: Озброєння вистачає: як ЗСУ воюють із окупантами на Ізюмщині – репортаж із передової (відео)

Антон, військовослужбовець ЗСУ

Вот даже в каску один тогда зашел, дырявое. Но не пробило. А так, просто повезло, потому что танковый снаряд в метре от меня сзади. Три танчика из шести пехота отбила, и они отступили. И уже когда они отступили, начали танками по пехоте лупить – ну, и словил осколки немного.

В Антона влучило 5 осколків, але через два тижні лікування повернувся з госпіталю назад на позиції. Каже: поранення вплинуло на емоційний стан.

Антон, військовослужбовець ЗСУ

Потом начинаешь шугаться, постоянно всех звуков непонятных. Реакция становится в разы такой насыщенной.

Пліч опліч із досвідченими побратимами борються й українці, які стали на захист держави після 24 лютого. Серед таких — історик із Дніпра Олексій. До повномасштабної війни він готував дітей до ЗНО з історії України, але був готовий піти на фронт після того, як Росія визнала так звані «Л/ДНР» — каже, було передчуття, що може початися жах.

Олексій, військовослужбовець ЗСУ

У мене, в принципі, все було готове, і я вже о пів на восьму ранку був у Дніпровському військкоматі.

Не було періоду в історії нашої держави, коли б Росія не намагалася б знищити Україну та українське, зазначає педагог. І додає: українці — це зовсім інший народ, який кардинально відрізняється від росіян.

Олексій, військовослужбовець ЗСУ

Усі ми знаємо, як російська імператриця Катерина ІІ «завдячила» козакам. Вона просто зруйнувала Запорізьку січ через рік після війни. І всі ми пам’ятаємо національно-визвольні змагання 1917-1921 рік. Ми відрізняємося від них. У них вже в крові це «крепостничество», у нас такого нема. Вони намагалися закріпачити в певний період історії, але у них цього не вийшло.

Для Олексія перемога — це деокупація всієї території України на момент проголошення її незалежності. Каже: для цього Росія повинна розбитися об нашу оборону й розвалитися на шматки. Лише так, вважає педагог, можна гарантувати безпеку для нашої держави.

Іван, військовослужбовець ЗСУ

Тут головне вижити, доїхати додому живим, здоровим, а там і робота буде, і все воно буде — буде чим займатись

Автор: Артем Листопад, Павло Велицький
Популярно

Вы читали новость: ««АТО та ООС — то був курорт. А зараз справді йде війна» – репортаж з передової на Харківщині (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 14 июля 2022 в 20:20;
  • Корреспондент Артем Листопад, Павло Велицький в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Професійні військові, контрактники, які прийшли до лав ЗСУ лише за рік до повномасштабного вторгнення, й ті, хто пішов боронити Україну після 24 лютого. Як воюють та про що мріють Захисники України в окопах під Ізюмом – у сюжеті МГ «Об’єктив”".