• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Харків’яни з інвалідністю можуть безоплатно опанувати ІТ-професію (відео)

Общество   
Харків’яни з інвалідністю можуть безоплатно опанувати ІТ-професію (відео)

В Україні люди з інвалідністю матимуть змогу безоплатно опанувати професію ІТ-фахівця. Міністерство соцполітики запровадило відповідний проєкт.

Сергій навчається в 11 класі Харківської спеціальної гімназії-інтернату імені Короленка. У навчальному закладі здобувають освіту близько 200 дітей з вадами зору. Школяр розповідає: дуже подобається займатися програмуванням. Хлопець власноруч розробив сайт гімназії-інтернату та наразі працює над новими проєктами. У майбутньому мріє пов’язати життя з ІТ-сферою.

 

Сергій, учень Харківської спеціальної гімназії-інтернату імені Короленка

Я обучался самостоятельно. Вся тяжесть такого обучения сказывается лишь в том, что очень мало хороших материалов. Именно моя деятельность это создание веб-сайтов и вот очень мало хороших курсов, в которых все объясняется. Все объяснение в таких курсах, оно очень поверхностное, этого не достаточно.

 

А от 9 Кирило займається дизайном та 3D-моделюванням. Хлопець створює фігури за допомогою 3D-принтеру. Ці предмети учні навчального закладу можуть вивчати на дотик.

 

Кирило, учень Харківської спеціальної гімназії-інтернату імені Короленка

Мы изготавливаем 3D-модели геометрических фигур для кабинета математики, у нас есть уже модель Колизея для кабинета истории, Гербы вы можете видеть. Еще мы изготовили брелочки для всей школы, там был использован разумный дизайн, мы использовали яркую цветовую палитру, и еще подобрали шрифт который тактильно понятен незрячим людям.

 

Хлопці зауважують, що хотіли би пройти додаткові курси, щоб підвищити свої навички.

Олександр Марченко, завідувач технічної лабораторії Харківської спеціальної гімназії-інтернату імені Короленка

Программисты, которые без проблем владеют компьютером. Все это азы конечно в кабинете информатик, на уроках информатики. Установлена програма экранного доступа, которая позволяет ребенку пользоваться компьютером. Все ему озвучивается.

 

Вже навесні українці, які мають інвалідність, зможуть безоплатно опанувати професію ІТ-фахівця. Про це заявила міністерка соцполітики Юлія Соколовська під час підписання відповідного Меморандуму.

Юлія Соколовська, міністерка соціальної політики України

Можливість навчання та працевлаштування осіб з інвалідністю. Отримання якісної, професійної адаптації та реабілітації вже в сучасних умовах, в новітніх технологіях й адаптованих, якісних курсах.

 

 

Денис Мацуй, радник міністерки соціальної політики України

Інформація доступна зараз, але треба враховувати дуже важливий фактор. Тобто треба надати можливість менторства. Тобто розповісти людям, як правильно навчатися, як правильно адаптуватися компанії, як правильно проходити співбесіди. І це все ми забезпечимо в межах цього пілотного проєкту.

 

Учасники проєкту навчатимуться 14 тижнів. Програма навчання адаптована для людей з вадами зору та слуху. Вони матимуть можливість обрати напрямок курсу самостійно.

 

Іван Примаченко, співзасновник ГО «Прометеус»

Програма буде складатися з 2 основних відкритих онлайн курсів. Це «Тестування програмного забезпечення» та «CS50: Основи програмування». Перший це онлайн курс від найкращих український фахівців, викладачів. Другий це вже знаменитий Гарвардський курс.

 

Після закінчення курсу, люди які успішно здадуть тести та отримають сертифікат, матимуть можливість взяти участь у конкурсі на вакантні посади. Наталя Левицька — керівниця відділу з управління персоналом в одній із харківських ІТ-компаній. Розповідає: немає різниці має людина інвалідність або ні, головне — це якість роботи та прагнення працювати в цій сфері.

 

Наталя Левицька, керівниця відділу з управління персоналом ІТ-компанії

В IT-бизнесе не обязательно чтобы сотрудник находился на офисе полный рабочий день. Он может работать удаленно из дому, что опять же может облегчить некоторым людям с ограниченными возможностями роботу. Необязательно добираться в офис каким-то там общественным транспортом, можно просто работать удаленно.

 

Реєстрація на проєкт на сайті міністерства вже стартувала та триватиме до 5 березня. Взяти участь можуть всі охочі люди з інвалідністю.

Автор: Василиса Степаненко
Популярно

Вы читали новость: «Харків’яни з інвалідністю можуть безоплатно опанувати ІТ-професію (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 11 февраля 2020 в 19:28;
  • Корреспондент Василиса Степаненко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "В Україні люди з інвалідністю матимуть змогу безоплатно опанувати професію ІТ-фахівця. Міністерство соцполітики запровадило відповідний проєкт".