• Пт 26.04.2024
  • Харьков  +25°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.52

“Транспорт — це те, чого українській армії бракувало, бракує й буде бракувати” — Притула 

Общество   
“Транспорт — це те, чого українській армії бракувало, бракує й буде бракувати” — Притула 

Шоумен, актор та волонтер Сергій Притула розповів кореспонденту МГ «Об’єктив», які автомобілі необхідні ЗСУ, де та яким чином їх можна придбати, а також про кілька автомобільних проєктів, які вже реалізовують волонтери.

Нині зростає потреба українських військових у транспорті, каже Сергій Притула. Автомобілі використовують як для переміщення особового складу, так і для виконання бойових завдань або перевезення поранених. 

“Транспорт — це те, чого українській армії бракувало, бракує і, на жаль, буде бракувати. Проєкт “пекельні тачки” народився після того, як ми віддали одному з підрозділів джип-пікап і хлопці на його базі зробили мобільну групу з бійцем позаду, який був озброєний “Стінгером” і який поклав тут неподалік російську “сушку”. І вони нам притарабанили шматок цього збитого СУ-34. І ми почали отримувати запити від інших підрозділів. Спочатку це були ті, хто полював за гелікоптерами, за літаками. А потім до них долучилася велика група тих, хто формував такі ж мобільні групи, які полювали за російською бронетехнікою. І ми запустили це окремим проєктом “Пекельні тачки” і почали скуповувати джипи і пікапи, а ще просто джипи особливої прохідності для пересування особового складу у якісь важкодоступні місця. І потім це вже закрутилося і додалася сюди ще позиція “медички” — автомобіля медичного профілю. Ось таким чином ми й працюємо”, — розповідає Притула. 

Волонтер зазначив, що разом з однодумцями вони вирішили купувати автомобілі, вартістю не нижче 7 тисяч доларів або Євро. Адже практика 2014-2015 року, коли в Україну масово завозилися так звані “корчі”, вартістю 1000-1500 доларів, призвела до того, що ці корчі перестали їздити, а на їх ремонт почали витрачатися шалені кошти.

“І різниця зараз дуже велика, тому що тоді була сформована умовна лінія розмежування, країна в основній своїй кількості людей жила звичайним життям і не було проблем з постачанням автозапчастин. Зараз у нас є розуміння, що ми маємо привезти машину, яка не зламається в перших пару тижнів чи місяців, і не потрібно буде десь шукати для неї запчастини. Тому більшість наших машин приїжджають своїм ходом з-за кордону, або ж якщо відразу крупна партія приходить, то ми використовуємо автовози”, — додає Притула.   

Щодо кількості машин, які вже вдалося привести для ЗСУ, Притула відповів, що через пару тижнів вони перетнуть позначку у 200 автомобілів. Це лише частина пригнаних автівок, бо протягом перших кількох тижнів автівки купували й передавали військовим “без, відверто кажучи, якоїсь обліковості, яка відбувається зараз”. Також нині волонтери займаються великим проєктом, реалізувавши який вдасться привезти до нашої держави 100 позашляховиків. 

“Пошук цих автомобілів — це достатньо цікава тема, тому що ми маємо іноземних так званих “скаутів” чи не у всіх європейських країнах, які шукають нам за окремим критеріями ті автівки, які ми хочемо. Перевіряють їхній технічний стан. Географія закупівель досить обширна, це як наші сусіди близькі: Словаччина, Польща, Чехія, так само ми почали пробивати Великобританію, Нідерланди, Бельгія. Зараз ми готуємо для наших жертводавців великий проєкт по одноразовій закупівлі 100 джипів-пікапів, які знаходяться в ОАЕ. Вони, фактично, в ідеальному стані і нам їх віддають за абсолютно адекватною ціною — 3000 доларів за одиницю. Загалом цей проєкт обійдеться у 2,3 мільйони долари плюс транспортування” — каже Сергій. І додає:

Читайте також: Харківські «перекупи» постачають машинами українську армію

“Окрім вище згаданих джипів, пікапів, бусів, інкасаторських машин, броньовиків, медичок ми спеціалізувалися на постачанні певним нашим підрозділам, які виконували певні специфічні завдання, квадроцикли, ми взяли дві амфібії, які пересувалися по всьому, де можна було пересуватися, і зараз ми тестимо два баггі. Якщо вони нашим військовим підійдуть — ми будемо купувати їх ще. Також зараз вийшли на такі цікаві кейси як броньовані джипи — ми з Британії отримали частину. Власне, в Британії ми зараз знайшли профільний мілітарний транспорт — це 13 джипів тентованих, два “дефендери” і одна вантажівка”.    

Звісно, аби машини дісталися України, не обійтися без допомоги з-за кордону. По-перше, необхідно розплатитися за партію придбаних машин. Один із варіантів вирішення цього питання Сергій Притула розповів на прикладі транспорту, який придбали у Великобританії. 

“Весела історія — як це відбувається. Ви розумієте, що, умовно, 330 тисяч доларів чи фунтів через всю Європу кешом не завезеш. Ті, хто нам це продають там, не можуть виставити інвойс на оплату з рахунків благодійного фонду. Тобто з’являється задача: людина знайшла там все це, домовились про купівлю, забронювали для нас. Треба там дістати готівку для оплати. Звичайно, не може людина з такою купую грошей кордон перетинати і робити вигляд, ніби нічого не трапилося. Тому ми зробили наступним чином: нам допомогли у банку зняти велику суму готівкою. Цю готівку ми завозимо людям, які займаються криптовалютами, віддаємо їм, вони нам на гаманець засипають “крипту”, ми крипту перекидаємо, умовно, в Лондон. У Лондоні цю “крипту” розкешують в необхідну валюту і завозять людям для проплати. І далі уже починається логістика” — розповідає волонтер. 

Процедура завезення автомобілів також відрізняється від моделі пригону машин, яка була раніше. У зв’язку з військовим станом, перетнути кордон України чоловіки, що підпадають під окрему вікову категорію, не можуть. Тут на допомогу йдуть дівчата, каже Притула, котрі виїжджають з України, забирають автівки і повертаються назад. Або ж чоловіки, віком понад 61 рік. Підбирати й купувати автівки за кордоном волонтерам допомагають знайомі люди, які там проживають. 

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: «“Транспорт — це те, чого українській армії бракувало, бракує й буде бракувати” — Притула »; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 29 апреля 2022 в 22:38;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Шоумен, актор та волонтер Сергій Притула розповів кореспонденту МГ «Об’єктив», які автомобілі необхідні ЗСУ, де та яким чином їх можна придбати, а також про кілька автомобільних проєктів, які вже реалізовують волонтери".